Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

corks-vs-screwcaps.jpg

Screwcap

 

SCREWCAP (DOP CU FILET) sau clasicul DOP DE PLUTA?

Cred că este cel mai dezbătut și controversat subiect al industriei viticole, atât în România cât și la nivel internațional. Am avut ocazia să degust nenumărate vinuri cu screw cap, premium, de consum, din țări de renume ca Franța, Germania, Italia cât și din Lumea Nouă (Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Chile, S.U.A.) 

Screw-cap-ul a fost răspunsul la problemele generate de pluta naturală, respectiv clasicul defect de DOP (TCA) cât și faptul că este o sursă epuizabilă și limitată de materie primă (se obține doar din coaja recoltată a stejarului de plută – Quercus suber)

Odată cu globalizarea, abordarea cramelor a fost catre nou, de aici și o serie de alternative: Screw-cap, Vinolok (dopul de sticlă), DIAM (dopul care nu este afectat de TCA), Nomacorc (dop sintetic) etc. Fiecare sistem de închidere a sticlei de vin prezintă avantaje cât și dezavantaje. Ramâne la latitudinea producătorului ce metodă folosește din punct de vedere estetic dar și eficient.


Ce Este SCREW-CAP-Ul?

Este o capsulă de metal care se înșurubează pe filetul sticlei cu o prelungire metalică pe gât pentru a imita clasicul capișon. Un strat de plastic, plută, cauciuc sau alt material moale este folosit ca tampon pentru a etanșa sticla.

Spre deosebire de dopul de plută care are o lungă istorie în domeniul viticol, screw-cap-ul a fost folosit relativ recent, prima oara în anul 1964. Dar în urma cercetărilor și inovării, a reușit să câștige rapid popularitate dar și cotă de piată. 

Principalul avantaj al SCREW-CAP-ului este LIPSA DEFECTULUI DE DOP (TCA – Trichloroanisol, compus chimic ce poate contamina pluta, prin afectarea gustului și mirosului vinului îmbuteliat, într-un mod iremediabil – clasicul “bușonat”). 

Prin lipsa transferului de oxigen, vinul își păstrează mult mai bine PROSPEȚIMEA și FRUCTUOZITATEA, screw-cap-ul fiind ideal pentru vinurile tinere albe, roze și roșii cu tanini moi. S-a dovedit că acest sistem este mult mai eficient și pentru maturarea in sticlă a vinurilor roșii de renume, imitând condițiile de păstrare ale unui beci foarte rece. 

Mai putem enumera: desfacerea sticlei de vin cu USURINȚĂ - doar prin răsucirea dopului, nefiind necesare accesorii și costuri suplimentare (bineînțeles pierdem zgomotul produs la extragerea dopului de plută); păstrarea prospețimii vinului pentru o mai lungă perioadă de timp după deschidere; este reciclabil și cu un cost mediu.

Unul din principalele dezavantaje ale Screw-cap-ului este asocierea cu vinul “ieftin” (probabil din cauza băuturilor carbogazoase?!), lipsa esteticului, a unui istoric și a informării corecte a consumatorilor (reticiența acestora la schimbare și inovație); nu este biodegradabil. 

Am adăugat o selecție care depășește palierul vinurilor "ieftine"! 
Sper ca aceste informații să vă convingă să încercați vinuri diferite.