Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Mitul vinului “natural”!

Blog

Acest blog va posta informatii utile pentru entuziasti ai vinului bun!

Mitul vinului “natural”!

Livia Girboiu

Aud tot mai des vorbindu-se despre vinul natural, vinul fara sulfiti! Sa nu facem confuzie cu vinul biodinamic sau vinul organic care sunt categorii strict reglementate prin lege.

Termenul de vin “natural” este unul din popor ce tine doar de marketing. El nu reprezinta o dovada a calitatii sau a corectitudinii vinificarii. Ce inseamna Vinul Natural?  Vinul “natural” are sulfiti? Provine dintr-o vita-de-vie unde nu s-au folosit ingrasaminte chimice? Si mai ales cu ce anume a fost stropita vita-de-vie? Vinul “natural” respecta regulile de vinificatie? Are adaos de zahar sau apa? Vinul natural este certificat? Are o dovada a originii? 

Sa discutam punctual. Vinul fara sulfiti nu inseamna vin “natural”. Vinul fara sulfiti nu inseamna un vin de calitate. Nu inseamna ca in procesul de obtinere a strugurilor sau in procesul de vinificatie nu s-au folosit diverse chimicale sau adaosuri de ajustare a calitatii, ci doar ca vinul nu are “sulfiti”. Daca ne raportam la vinul “natural de tara”, probabil producatorul sa foloseasca panglici de pucioasa (fitil de sulf) pentru dezinfectarea butoaielor.  

Vinul “natural” nu inseamna vin obtinut fara ingrasamant chimic. Cu ce a fost stropita vita de vie in cazul vinului “natural”? - substante care se regasesc in mod pregnant in vinul final. Cum detinem controlul acestor informatii? Sigur ati auzit de acei ani cand vinul nu a fermentat… Principalul motiv este inhibarea drojdiilor naturale de “substante” folosite la stropire plus alti parametrii ca temperatura si conditiile de vinificare. 

Cand vorbim de vita de vie biodinamica sau organica legea este foarte stricta si permite doar folosirea ingrasamantului natural pentru a stimula dezvoltarea plantei. De asemenea, sunt premise doar anumite substante in cantitati limitate pentru a proteja vita de vie de daunatori, respectiv mixul Bordeaux (sulf, cupru si hidroxid de calciu-var stins) plus cateva alternative naturale ca extractul de salvie si extractul de floare de salcam. 

Vinul natural respecta regulele de vinificatie? Putem avea surpriza unui adaos de apa, de zahar, de enzime si alte substante folosite “dupa ureche”? La crama avem multe cereri de “1 litru de sulf, sau de un pachet de drojdie selectionata” pentru imbunatatirea unui vin “natural” necorespunzator si de fiecare data indemn oamenii sa faca analize de laborator inainte de a folosii orice in vin. 

Un vin realizat intr-o crama, sub norme stricte de vinificatie, corespunde unor parametrii si  este insotit intotdeauna de un certificat de laborator care atesta atat calitatea cat si provenienta.  

Vinul bun pleaca din vie dar si mai important vinul este arta! Vinul trebuie sa respecte reguli stricte de vinificatie ca: temperatura, limpezire, filtrare, stabilizare si imbuteliere. Consider ca un vin natural este acela care poate dovedii atat provenienta cat si calitatea. Restul sunt detalii!