Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Vinul fara sulfiti ?

Blog

Acest blog va posta informatii utile pentru entuziasti ai vinului bun!

Vinul fara sulfiti ?

Livia Girboiu

Foarte multi clienti ma intreaba daca comercializam vin fara sulfiti. Dioxidul de sulf (SO2), folosit cel mai des in vinificatie, are proprietati antioxidante, antiseptice, de stabilizare si protectie.   

Dar sa plecam de la cea mai importanta informatie: ciclul de viata al mustului este de a se transforma in VIN prin fermentarea alcoolica a zaharului cu ajutorul drojdiilor (salbatice sau selectionate). Urmatorul pas este de a se transforma in OȚET, prin actiunea oxigenului si a aceto-bacteriilor asupra alcool-ului etilic - un proces absolut natural si firesc. Dar cum nu ne dorim otet, ci un vin gustos si parfumat trebuie sa evitam actiunea oxigenului si a bacteriilor nedorite. 

Dioxidul de Sulf (SO2) se foloseste in cantitati mici, pe tot procesul de productie a vinului, de la strugurii ajunsi in crama pana la imbutelierea finala. Cantitatile utilizate sunt stabilite in functie de analizele de laborator, de stabilitatea vinului si mai ales in functie de proprietatile acestuia. 

Sunt parametrii care pot influenta cantitatea de SO2 adaugata in vin, cum ar fi: 

  1. Nivelul de alcool - alcool-ul etilic are rolul de a conserva vinul. Cu cat taria alcoolica este mai mare, cu atat cantitatea de S02 adaugata este mai mica.

  2. Vinul Rosu necesita o cantitate mai mica de SO2 deoarece nivelul de antociani si tanini (compusi naturali din vin) ajuta la conservarea naturala a vinului. 

  3. Vinul dulce necesita o cantitate mai mare de SO2, deoarece riscul unei refermentari, din cauza restului de zahar, este mai mare. Vinurile seci au o protectie naturala.

  4. Aciditatea ridicata si Dioxidul de Carbon (CO2 - rezultat natural in urma fermentarii alcoolice) sunt protectori naturali impotriva oxidarii. In procesul de productie a Champagne si a spumantului Charmat (Prosecco), cantitatea de SO2 utilizata la imbuteliere este mult mai mica.

  5. Vasul de stocare a vinului (budana, cisterna, butoi, sticla, damigeana etc) trebuie sa fie "pe plin" tot timpul. Contactul vinului cu oxigenul trebuie evitat cu desavarsire! in situatia in care vasul nu poate fi tinut plin, cantitatea de SO2 trebuie crescuta.

Dioxidul de Sulf (SO2) este absolut necesar pentru a conserva prospetimea, aroma si gustul vinului! Acesta trebuie sa prezinte caracteristicile strugurelui din care provine. Orice aroma nedorita este rezultatul unei erori de vinificare.